De dienst luistert naar de naam 'Paydutch' en is een onafhankelijke derde partij die kopers en verkopers financiële bescherming biedt. Daarnaast biedt Paydutch bij geschillen tussen de partijen gratis professionele rechtshulp aan, resulterend in een bindend advies. Volgens Speurders en Paydutch maakt dit '100 procent veilig handelen' mogelijk.

Kopers en verkopers kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de dienst die beide partijen 1 euro per transactie kost. Verkopers kunnen bij het inbrengen van hun advertentie aangeven dat zij gebruik willlen maken van Paydutch. Het Paydutch-logo verschijnt dan bij de advertentie. Hiermee kunnen verkopers het vertrouwen van geïnteresseerde kopers winnen.

Ook de kopers kunnen aangeven via Paydutch te willen betalen. Als de partijen een aanschafprijs zijn overeengekomen, vult de koper op www.paydutch.nl het mobiele telefoonnummer van zichzelf en van de verkoper in. Vervolgens 'wijst het proces zich vanzelf', aldus PayDutch.

'Niet goed, geld terug'

Paydutch biedt tevens een 'niet goed, geld terug'-garantie, waarmee kopers tot 5 dagen na de verzenddatum van het product, hun aanschaf ongedaan kunnen maken. "Krantenkoppen als 'dvd-speler blijkt baksteen' zijn daarmee voorgoed verleden tijd," belooft Paydutch-directeur Mark Roelofsen.

Bij transacties via Paydutch wordt het aankoopbedrag aan de betaaldienst overgemaakt. Als Paydutch de betaling ontvangen heeft, wordt de verkoper ingelicht dat hij het product aan de nieuwe eigenaar moet opsturen. Zodra die de ontvangst bevestigt, maakt de betaaldienst het bedrag over aan de verkoper. "Oplichting behoort daarmee definitief tot het verleden", aldus Speurders-directeur Michiel van der Meer.

Paydutch concurreert met Ebay-dochter Paypal. Ook Google is al een tijd bezig met het ontwikkelen van een eigen betalingsdienst, net als Paypal bedoeld voor creditcard-transacties. Wanneer de dienst, die Gbuy gaat heten, gelanceerd wordt, is nog niet bekend.