Topman Warren East van ARM Holdings zei tegen de Financial Times dat zijn bedrijf prima in staat is om Intels aanvallen op zijn dominantie in de mobiele telefoniemarkt te weerstaan. De chips van ARM zitten in 98 procent van de mobieltjes.

Minder energieverbruik

Volgens East kan ARM zelfs terrein winnen op de pc-markt, waar Intel nu nog domineert. "Intel zal waarschijnlijk altijd sneller processors ontwikkelen, maar die van ARM verbruiken minder energie. Op dat gebied lopen wij ver voor", meent East. Dat het milieu nu bij veel it-bedrijven hoog op de agenda staat, merkt ARM aan de groeiende interesse die producenten van computerchips tonen in hun producten.

Met zijn uitspraken reageert East op plannen van Intel om met zijn nieuwe energiezuinige Atom-chip de mobiele telefoniemarkt te bestormen. Eerdere pogingen daartoe zijn mislukt, maar nu de verschillen tussen mobieltjes en pc's kleiner worden hoopt Intel halfgeleiders voor smartphones te leveren.

'Niet snel overschakelen'

Analisten vinden de reactie van topman East overtrokken. Volgens Robert Sanders van Dresdner Kleinwort hebben mobieltjesmakers flink geïnvesteerd in ARM-chips, zodat zij niet snel zullen overschakelen op Intel-producten. Toch zou Intel via een mogelijke overeenkomst met Apple over de iPhone een sterke positie op de groeiende markt voor smartphones kunnen verwerven.