Er is een nieuwe trend in it-land land aan het ontstaan. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de e-mails en computeracties van medewerkers te laten monitoren door intelligente software. Dat is bijvoorbeeld terug te zien aan de record-omzet van softwarebedrijf Autonomy, een ontwikkelaar van dergelijke software.

Weet wat je mailt

Autonomy is bekend van het leveren van het product dat Jérome Kerviel, handelaar bij de bank Société Générale, wist te ontmaskeren. Na die geruchtmakende zaak kreeg het bedrijf er een fors aantal klanten bij, onder wie de BBC, Nestlé, Shell en de NASA. De roep om de software is daarnaast ook gegroeid door regels die dataopslag verplicht stellen. Met de producten zoals van een bedrijf als Autonomy kunnen werkgevers bijvoorbeeld e-mails en telefoongesprekken van werknemers laten scannen op ongeoorloofde handelingen.

Kerviel-zaak

Begin 2008 werd Jérome Kerviel gepakt omdat 4,9 miljard euro had verloren met speculaties door zijn supervisor bij de Franse bank Société Générale te misleiden met foutieve informatie. "In het geval van Kerviel keek onze software naar e-mails die hij naar het banksysteem en naar zijn baas zond. De gegevens in die e-mails kwamen niet overeen, waardoor er een belletje ging rinkelen", zo zegt Mike Lynch, ceo van Autonomy tegen de Financial Times.

"Mensen moeten beseffen dat de meeste fouten met het verliezen van gevoelige informatie gemaakt wordt met e-mailverkeer", verklaart Lynch. "En omdat de regelgeving erom vraagt, zullen veel bedrijven moeten investeren in deze vorm van beveiliging."