Met IMSI-catchers kan het telefoonverkeer van burgers ongemerkt worden afgeluisterd. Volgens Sky News gebruiken de Londense bobbies Stingrays. Dit is back-end technologie voor telefoonpalen die op reguliere GSM-masten lijken maar in werkelijkheid enkel zijn ingericht om GSM-signalen af te vangen en netjes aan de hermandad door te sturen.

IMSI-technologie bleek eind vorig jaar ook in Oslo actief te zijn en leidde daar tot geschokte reacties vanuit de samenleving en politiek, waarop naar verluidt direct met de praktijken gestopt werd.

'Illegaal afluisteren gebeurt al zes jaar'

Of Londen - de ongekroonde spionagekoning qua grote wereldsteden vanwege zijn miljoenen beveiligingscamera's - de Stingrays gaat ontmantelen is twijfelachtig. In een reactie ontkent noch bevestigt het politie-apparaat gebruik van de technologie die volgens Sky al sinds 2009 in het bezit is van de gendarmerie.

In Nederland deed beveiligingsonderzoeker Jurre van Bergen onlangs onderzoek (pdf) in Amsterdam, Schiphol, Wageningen en Den Haag. Hij kon in ons landje geen bewijs voor IMSI-catchers vinden.