Maar liefst 32 overheden maken nu gebruik van FinFisher, meldt Citizen Lab, dat elk jaar een breed en diep onderzoek doet naar het gebruik van spionagesoftware. Nieuw dit jaar is een aantal gebruikers dat vorig jaar nog bij naam onbekend waren bij Citizen Lab maar wel in het oog waren gelopen. De identiteit van die landen is nu achterhaald. Verder zijn er veel nieuwe verdachte gebruikers bijgekomen, overheidsdiensten en andere louche clubs.

Natuurlijk staan de meeste servers waar vandaan FinFisher wordt ingezet in de gebruikelijke verdachte landen, zoals Egypte, Indonesië, Jordanië, Kazachstan en Nigeria, maar ook in Europese landen als Spanje, Italië dus, Servië, Roemenië, Slovenië, België (federale politie) en Tsjechië. Nederland ontbreekt wonderlijk genoeg op de lijst.

Het spionagenetwerk in kaart gebracht

In het plaatje hieronder laat Citizen Lab zien welke proxy netwerken er gevonden zijn, de FinSpy Relay-servers die eraan hangen en de FinSpy Masters als spin in het web.

Ondanks alle commotie die is ontstaan na de hack bij het Italiaanse Hacking Team (een concurrent van FinFisher-maker Gamma) en de gelekte data van zijn klanten (waaronder mogelijk de Nederlandse politie) zijn overheden dus bepaald niet terughoudender geworden in de inzet van dergelijke digitale spionagetools.