Onderzoekers concluderen dat grote hoeveelheden gegevens van sociale netwerken gebruikt kunnen worden voor HIV-preventie in specifieke regio's. Door het real-time loslaten van een algoritme op miljoenen tweets met locatie, konden ze zien waar er een grotere kans bestaat op een besmetting met HIV. Om hun bevindingen te toetsen, vergeleken ze die met al bestaande gegevens over het percentage HIV-besmettingen per regio. Ze vonden voldoende overeenkomsten om hun conclusie te kunnen trekken.

Risicovol seks- en drugsgedrag

De onderzoekers van de Universiteit van Californië onderschepte in 2012 ruim 550 miljoen tweets, hiervan vonden ze ruim twee miljoen tweets met een locatie in de VS. In deze stapel werd naar tweets gezocht waarvan uit de inhoud bleek dat de twitteraar wel eens risico op een HIV-besmetting kon lopen. Zo werd er gelet op tweets met risicovol seksueel gedrag en drugsgebruik .

Over één ding waren de onderzoekers niet te spreken en dat waren de oude cijfers van het percentage HIV-besmetting per Amerikaanse county. Deze cijfers van de organisatie AIDSVU waren namelijk uit 2009. Dit was volgens de onderzoekers echter geen beletsel bij het trekken van hun conclusies. Ze stellen echter wel dat recentere cijfers noodzakelijk zijn om hun methode maximaal effectief te laten zijn.