Je software crasht en lekt regelmatig, en je weet dan misschien hoe je mensen een product door hun strot moet duwen, maar, hoe hard je het ook probeert, je hebt nog nooit iets origineels bedacht. Kortom: je naam is Microsoft. En wat doe je als je in 2003 nog steeds zelf geen goed idee hebt? Dan ga je opnieuw het wiel uitvinden.

Jaren geleden introduceerde Seiko de Message Watch. Tekstjes en informatie ontvangen op je polshorloge. Leuk speleding, maar meer ook niet. Drie jaar geleden was het dan ook exit Message Watch. En nu wil Microsoft met deze ouwe flop de wereld gaan veroveren.

Niets nieuws, behalve dan de naam: SPOT, en dat is kort voor Smart Personal Objects Technology. Ik noem het liever Stomme Persoonlijke Onzin Technologie. Of vervang Onzin door Overbodig. Want het Microsoft horloge biedt bijvoorbeeld tekstjes (we hebben al SMS) en een weerbericht (check je op je PC voordat je erop uit gaat, of ook via SMS).

Verder kan zo'n MS horloge automatisch de juiste tijd instellen als je naar een andere tijdzone reist. Alsof we daarmee dagelijks te maken hebben. Dat gebeurt voor de meeste mensen een paar keer per jaar, op vakantie, en het met de hand aanpassen heeft toch wel z'n charme. Handig misschien voor mensen die rond de grens van een tijdzone wonen? Die hele tijdzone kan hen geen ene moer schelen.

En dan is er nog Microsoft en tijd; dat kan niet goed gaan. Ik heb eens een heel netwerk in de war gezien toen Windows de zomertijd automatisch moest instellen...

Dat horloge wordt een ramp. En ik vrees het ergste voor al die huishoudelijke apparaten met 'Windows Inside' in het thuisnetwerk: Een koffiezetapparaat dat dienst weigert omdat je de laatste driver niet gedownload hebt. De nieuwe versie van de wasmachine blijkt, na wat vage foutmeldingen en het lezen van een Read Me van 273 pagina's op een crashend MS e-book, incompatible met de ouwe droger. En meest irritant is nog de naaimachine die aan het eind een default MS-vlindertje borduurt.

Een ander SPOT idee van Microsoft is een klein apparaatje dat bijvoorbeeld verkeersinformatie doorgeeft. Nog een nieuw apparaatje met een oude toepassing. Dat zie je vaker. Zo was er WAP, maar wat moesten we nou eigenlijk met WAP? Er is breedband en dan moeten er wat breedband-toepassingen bedacht worden. Maar ja, wat?

Microsoft kwam met het geniale idee van file-informatie voor z'n nieuwe apparaatje. Dat lijkt me toch niet iets waar bijvoorbeeld de koopkrachtige Amerikaanse markt op zit te wachten: miljoenen Amerikanen tuffen dagelijks van de suburbs naar hun werk en staan dag in dag uit in de file. Er is geen omweg, maar iedere dag die file. Hoort erbij. Het toppunt is Los Angeles, waar de gemiddelde automobilist 136 uur (bijna zes dagen) per jaar in de file staat en files kosten Amerika jaarlijks 68 miljard dollar aan benzine en tijd.

En het apparaatje van Gates gaat nu zeker die files oplossen? Tuurijk niet. Maar Gates ziet een markt van 68 miljard dollar, en daar valt vast nog wel wat te halen met een filefrutseltje.

Verder is er nog Media2Go, een mobiele mediaplayer. Zaten we ook op te wachten; overal foto's en video's bekijken. De portable DVD-player is immers ook al jaren een hit. En we leven in het tijdperk van breedbeeld, maar de Media2Go van Gates' 'digital decade' biedt een schermpje van nog geen tien diagonale centimeters.

Maar er is al sprake van zo'n Media2Go-speler met een iets groter, zeven inch scherm. Nog een beetje klein hoor. Wat volgt? Elf inch? Vijftien inch? Kom, hoe heet zoiets ook al weer. Laptop?

- [email protected]