Spotify legt de schuld hiervan bij Apple, dat traditioneel 30 procent afroomt bij alles wat aangeschaft wordt in zijn applicatiewinkel. Dus ook bij de abonnementen van Spotify, sinds kort de aartsvijand als het gaat om het aanbieden van een betaalde muziekdienst. In een mail aan leden die nu via de App Store (iTunes) betalen moedigt Spotify hen aan om de App Store te vermijden.

Zij kunnen immers ook direct bij Spotify afrekenen. In dat geval kost een Premium-account het normaal bedrag van 9,99 euro. Terwijl dit via de App Store van Apple 12,99 is, een verschil van 3 euro. Spotify weigert immers 30 procent van de maandelijkse 9,99 euro af te dragen aan Apple, waardoor de 30 procent erbij opgeteld wordt en het bedrag stijgt.

Stappenplan opgesteld

Tot voor kort was dit blijkbaar geen probleem voor het Zweedse bedrijf, maar nu de twee concurreren worden gebruikers actief benaderd, zo ontdekte The Verge. Als je onwetend de twee diensten vergelijkt in Apple's App Store, lijkt het nu immers alsof een abonnement op Apple Music flink goedkoper is dan Spotify Premium.

In de mail staat ook een stappenplan. Premium-gebruikers wordt uitgelegd dat zij eerst dienen te stoppen met het automatisch vernieuwen van hun abonnement via iTunes. Pas als dat geregeld is kunnen zij terecht bij de webportal van Spotify en besparen ze geld.

Het stappenplan:

Lees ook: Apple Music vs Spotify: wie biedt wat?