Dat stelt althans softwaremaker Webroot in het rapport 'The State of Spyware'. Webroot schat de inkomsten uit spyware op 'meer dan 2 miljard dollar'. Uit vorige week gepresenteerde cijfers van het Interactive Advertising Bureau (IAB) blijkt dat de Amerikaanse online advertentiemarkt in 2004 goed was voor een omzet van 9,6 miljard dollar.

Volgens Webroot was in het eerste kwartaal 88 procent van de consumenten-pc's besmet met spyware. Dat percentage is iets lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, toen 92 procent van de pc's spyware bevatte.

Het percentage computers dat is geïnfecteerd met de gevaarlijkste vorm van spyware, de zogeheten system monitors (zoals keyloggers), is wel afgenomen. "De aantallen waren in 2004 zo hoog dat ze alleen maar naar beneden konden", zo verklaart Richard Stiennon van Webroot tegenover InternetWeek. Desondanks bevat nog altijd één op de vijftien pc's een keylogger.

Webroot geeft ook een overzicht van de meest voorkomende spy- en adware. Op één staat het beruchte CoolWebSearch. CoolWebSearch kent meer dan honderd verschillende varianten en is goed in het ontregelen antispywareprogramma's.