Motorola en Advanced Micro Devices (AMD) gaan de komende zeven jaar technologische kennis uitwisselen. De overeenkomst geeft AMD toegang tot de technologie van Motorola over de productie van processors met koperen verbindingen. Door het bestaand aluminium te vervangen door koper kunnen chips sneller opereren en stoten ze minder warmte uit. AMD wil binnen twee jaar een K7-processor ontwikkelen met een kloksnelheid van 1 Gigahertz. Motorola aast vooral op de kennis die AMD in huis heeft voor de fabricage van flash memory, die het bedrijf goed kan gebruiken voor zijn mobiele telefoons.

Tegelijk met de aankondiging dat het bedrijf gaat samenwerken met Motorola heeft Advanced Micro Devices het contract bevroren dat eerder dit jaar werd gesloten met IBM. IBM zou dit kwartaal beginnen met de productie van K6-processoren, het paradepaardje van AMD. De chipfabrikant is tot de conclusie gekomen dat ze de extra capaciteit bij nader inzien toch niet nodig heeft. Eerder dit jaar moest AMD toegeven dat het niet kon voldoen aan de vraag naar de K6. Volgens sommige analisten is de fabrikant ook afgehaakt, omdat het een hoge prijs moest betalen voor de chipfabricage bij IBM. Daardoor werden zijn winstmarges te klein. IBM gebruikt de K6 in sommige van zijn Aptiva-PC's.

Aan de lijst van applicaties en besturingssystemen die moeite hebben met het nieuwe millennium kan Microsoft de SQL Server 6.5 toevoegen. Het onderdeel waarmee automatische processen worden gestart ziet over het hoofd dat het jaar 2000 een schrikkeljaar is. Microsoft heeft voor dit kwartaal nog een fix toegezegd. Juist eind vorige maand bracht de softwarereus Service Pack 4.0 uit voor de SQL Server, maar daarin was de schrikkelbug nog niet in verholpen. SQL Server 7.0, die eind dit jaar wordt verwacht, is volledig ingesteld op de eeuwwisseling.

Linux, de vrij verspreide Unix-kloon, krijgt steeds meer volgelingen. Onafhankelijk van elkaar hebben de databasegigant Informix en Oracle besloten om ook Linux-versies van hun kroonjuwelen te produceren. Het besluit van Informix wordt toegejuicht door gebruikers van Linux, maar experts vragen zich af of het bedrijf dezelfde hoge standaard van technische ondersteuning zal bieden voor de vertaalde versie van zijn database. Informix is vooral in trek bij zakelijke gebruikers. Concurrent Oracle verwacht zijn Linux-database in maart 1999 op de markt te brengen. Het softwarehuis heeft een versie al enige tijd in zijn laboratorium draaien. (Andere databasemakers, zoals Inprise (voorheen Borland) hebben hun producten al wel naar het Linux-platform overgebracht. Er is ook een Linux-versie van Interbase beschikbaar voor download.)

Network Associaties heeft nieuwe software uitgebracht die bedrijfsnetwerken moet zuiveren van virussen. WebShield for Firewalls en Gauntlet Firewall 2.1 voor Windows NT bieden bescherming tegen 16.000 bekende virussen en houden via updates een oogje in het zeil voor de ruim 300 digitale ziektekiemen die iedere maand op het Internet de kop opsteken. De applicaties zijn in staat om in- en uitgaand dataverkeer te controleren zonder dat het netwerk er trager van wordt. WebShield voor Firewalls bekijkt naast het HTTP-verkeer ook FTP-bestanden en SMTP (e-mail).