De storing is geen totale uitval; het gaat om een zogeheten 'service degradatie', meldt Microsoft op het dashboard voor zijn Windows Azure-cloud. De SQL Reporting-service hapert in de Oost-Amerikaanse sub-regio van de Microsoft-cloud. Andere regio's en andere Azure-diensten worden niet geraakt, stelt de aanbieder gerust.

Sinds zondag

SQL Reporting geeft Azure-klanten de mogelijkheid rapporten bij te houden en in te zien over hoe hun diverse servers en services functioneren. Dat gaat verder dan slechts ict-operationele informatie; het moet nuttige bedrijfsinformatie (business intelligence) opleveren.

De "onverwachte uitval" van dit cloudcomponent is afgelopen zondag begonnen. Het volgt op een recente prijsverlaging van maximaal 82 procent voor deze rapportagedienst, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Volledig herstel van de SQL Reporting-service kan meerdere uren tot wel dagen duren, meldt Microsoft in een update op het Azure-dashboard.

Stappenplan

In de tussentijd krijgen klanten het advies om de reporting-services die zij in de Microsoft-cloud draaien, opnieuw te starten in een andere sub-regio. De leverancier biedt hiervoor een stappenplan aan en zegt daarnaast nog direct contact op te nemen met getroffen klanten om hun te wijzen op die stappen.