Kopers van de nieuwe superdunne Apple MacBook Air kunnen in plaats van de standaard geleverde 80gb harddisk ook kiezen voor de 64gb ssd-optie. De meerprijs van 1.300 dollar is echter zó hoog, dat zij voor dat geld een compleet nieuwe laptop kunnen aanschaffen, berekent Wired.

Ook andere laptopproducenten vragen veel extra geld voor een apparaat met ssd. Het toevoegen van een 64gb ssd aan een Dell laptop met standaard een 128gb disk kost 1.000 dollar extra.

Geen vervanger

Mede vanwege die hoge prijzen verwachten deskundigen niet dat ssd binnen korte tijd de gebruikelijke harddisk zal vervangen, ondanks de voordelen in snelheid en energiegebruik. Zo meent ook Joni Clark, marketingmanager van harddiskproducent Seagate. "Solid-state drives gaan goed samen met tablet-pc's of muziekspelers, maar de harde schijf blijft voor laptops de komende jaren het gebruikelijke opslagmiddel."

Overheersende technologie

Als producent heeft Seagate er belang bij dat de traditionele, draaiende harddisk blijft bestaan. Andere deskundigen bevestigen echter dat ssd geen overheersende technologie zal worden, ondanks dat steeds meer draagbare apparaten ervan gebruikmaken. Volgens cijfers van onderzoeksbureau iSuppli doet de harde schijf het zelfs beter dan ooit: wereldwijd is er vorig jaar ongeveer 9,3 miljard dollar aan verdiend.

Kloof

De verkoop van superdunne laptops met flashgeheugen is ook slechts een kleine, exclusieve niche, vergeleken met de gehele markt voor laptops. En als de prijzen van ssd omlaag en de beschikbare geheugencapaciteit omhoog gaan, zullen traditionele harde schijven dat voorbeeld volgen, zodat de kloof blijft bestaan.

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de middelgrote tot grotere laptops het meest in trek zullen blijven. Die apparaten bevatten bijna allemaal harddisks.