Samsung deed de voorspellingen over de solid state drives (ssd's) gisteren bij de aankondiging van drie nieuwe modellen.

Sneller

Ssd's bevatten NAND flashgeheugenchips en worden gebruikt om software en andere data op te slaan. Ze zijn sneller, stiller en energiezuiniger dan traditionele harddisks en wegen bovendien minder. Wel kleven er enkele bezwaren aan ssd's. Zo zouden de drives minder goed functioneren onder Windows Vista en zouden ze minder veilig zijn dan wordt gedacht.

Komende maand zal Samsung drie nieuwe ssd's maken van 8Gb, 16Gb en 32Gb. Deze zijn zo'n 30 procent kleiner dan de 2,5 inch harddisks die gewoonlijk in laaggeprijsde pc's en laptops zitten. De nieuwe ssd's zouden sneller zijn dan de vorige generatie die in goedkope pc's zitten, zegt de geheugenchipmaker. Dit is te danken aan de serial advanced technology attachment (SATA II)-technologie. De 16Gb ssd leest data met een snelheid van 90Mb per seconde en de 8Gb met 25Mb per seconde. Dit is een verbetering vergeleken met Samsungs eerste ssd's voor draagbare apparaten uit 2006.

Minilaptops

Het succes van de ssd's is grotendeels te danken aan de vraag naar goedkope pc's, meent Samsung. De meest populaire goedkope computers met ssd zijn de minilaptops, zoals de Eee pc van het Taiwanese Asustek. Wereldwijd zullen dit jaar ruim 8 miljoen van deze miniatuurcomputers worden verkocht; volgend jaar zal dat aantal meer dan verdubbelen naar 18,3 miljoen, zo becijferde het Market Intelligence Center (MIC) uit Taiwan.

Acer verwacht 5 tot 6 miljoen van de Aspire minilaptops te slijten terwijl Asustek een voorspelling doet van 5 miljoen verkochte Eee pc's.