Tijdens de test van een computer die alleen gebruikt maakt van een ssd-geheugenkaart, bleek Windows 2000 rapper dan bijvoorbeeld Linux en Mac OS X maar ook de twee nieuwere paarden uit de Microsoftstal, XP en Vista. Gemiddeld draaide Windows 2000 5 tot 8 procent sneller dan de rest.

Saeed Arash Far, ontwikkelaar bij ssd-maker Patriot Memory, beweert dat de reden achter de ongekende snelheid is dat Windows 2000 geen andere applicaties op de achtergrond draait. Vista begint automatisch met het draaien van applicaties achter de schermen en deze zijn niet uit te zetten. In XP gebeurt hetzelfde, alleen bestaat in dat besturingsprogramma de mogelijkheid om de applicaties te beëindigen.

"We krijgen verbazingwekkende cijfers bij Windows 2000. Als het om het verschil tussen Vista en XP gaat, is Vista in principe sneller dan XP, maar zijn de applicaties niet uit te schakelen. Bij XP weer wel," aldus Far.

Windows 98

Opmerkelijk is dat Far tijdens zijn test constateerde dat beste cijfers eigenlijk bij een nog oudere uitgave van Microsoft behoorde, Windows 98. Maar Windows 98 beschikt niet over technologie dat de slijtage van flashgeheugen binnen de perken houdt.

Dat Vista niet op de eerste plaats staat qua optimalisatie voor ssd's, werd in juni dit jaar al gesuggereerd door de topman van een andere ssd-producent, SanDisk. Microsoft heeft beloofd dat Windows 7 zal zijn geoptimaliseerd voor alle mogelijke typen en merken flashgeheugen.