Het aantal technologiebedrijven dat dit jaar al naar de beurs is gegaan is 23. Als dat zo door gaat, gaan we dit jaar dus richting de 70 IPO's. Dat is eenzelfde aantal als in 2000, schrijft The LA Times. Daarnaast is er al voor 9,5 miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven door venture capitalists in de eerste drie maanden van dit jaar, de grootste som risicogeld sinds het tweede kwartaal van 2001.

Alarmbellen gaan rinkelen

Tel daarbij op dat de beurswaarde van Facebook en Netflix in 9 maanden tijd is verdubbeld en de alarmbellen gaan rinkelen bij de marktpessimisten. Al enige weken waarschuwen zij voor een nieuwe zeepbel, die in 2001 zo hard uit elkaar klapte dat de economie daar jaren last van had.

Vorige week kwam een invloedrijke fondsenbeheerder, David Einhorn geheten, al met een update naar zijn klanten toe waarin hij onomwonden stelde de tweede techbubble te zien in 15 jaar. "Hoe ver kan die nog kan uitdijen en wanneer die klapt, is onzeker." Maar zijn branchegenoten geloven er nog niets van.

We maken winst!

Want, zo is het geloof: in tegenstelling tot 15 jaar geleden maken de (nieuwe) techbedrijven wel winst, is de toekomst zeker en vast in mobiel internet en cloud en wordt ons leven er duidelijk door beïnvloed. En dus is deze 'hype' precies goed, zeggen de optimisten.

Een maand geleden was er nog lichtelijk paniek toen de beurskoersen van techbedrijven plotsklaps ineenklapten, maar dat is sindsdien weer goed bijgetrokken. Overigens werd ook al in 2011 gesproken over een mogelijke nieuwe internetbubble, toen de beursgang van LinkedIn een enorm succes bleek.