De Staat heeft 105 miljoen KPN-aandelen verkocht aan ABN Rothschild, zo heeft het ministerie van Financiën woensdag laten weten. Hiermee is het aandeel van de Staat in KPN gedaald van 16 tot 8 procent.

KPN heeft vervolgens 60 miljoen aandelen van de Staat teruggekocht voor ongeveer een half miljard euro. De teruggekochte aandelen worden ingetrokken, aldus het telecombedrijf.

De Staat is al langer bezig haar belang in KPN af te bouwen. In januari werden ook al 150 miljoen KPN-aandelen van de hand gedaan. Hoewel de overheid gestaag haar belang in het telecombedrijf afbouwt, beschikt de Nederlandse staat nog altijd over het zogenoemde 'gouden aandeel'. Met dit symbolische aandeel heeft de Staat het recht haar veto uit te spreken – en dus invloed uit te oefenen op de bedrijfsvoering.

Hier wil de overheid nu zo snel mogelijk van af. Eind 2003 drong de toenmalige Eurocommissaris Frits Bolkestein (interne markt) er al bij Nederland op aan om afstand te doen van het 'gouden aandeel' in KPN. Omdat Nederland zich hiertegen verzette, stapte de Europese Commissie naar het Europese Hof van Justitie. Naar verwachting is het 'gouden aandeel' voor het einde van het jaar verkocht.