De Belastingdienst had de hosting provider van tweedehands autohandelaar A-Group aangeklaagd. De handelaar had op zijn website een belastinginspecteur beschuldigd van racisme, corruptie, machtsmisbruik en discriminatie. De Belastingdienst sommeerde de provider IS InterNed Services daarop de site offline te halen.

Terechte actie

Volgens de rechter was de provider niet instaat om in te schatten of de uiting onrechtmatig was. Daardoor was meer kennis van het conflict vereist dan nu beschikbaar is.

In het vonnis wijst de rechter erop dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan de belediging aan het adres van de ambtenaar. "Van de overheid [mag] een aanzienlijk incasseringsvermogen worden verwacht waar het gaat om publiekelijk gedane kritische uitlatingen," schrijft de rechter in de uitspraak.

De rechter dwingt A-Group overigens wel om de reacties te verwijderen. Met die uitspraak kan de Belastingdienst ook alsnog de provider dwingen tot verwijdering.

Goed vonnis, wel onduidelijkheid

Volgens Arnoud Engelfriet, jurist bij ICT Recht, omschrijft de uitspraak als een goede beslissing. ICT Recht biedt advies over sommaties om informatie van het web te verwijderen.

"De wet zegt namelijk dat providers alleen materiaal van klanten offline hoeven te halen als het 'onmiskenbaar' is dat dat materiaal niet door de beugel kan", vertelt Engelfriet.

"Dit vonnis toont maar weer eens aan hoe lastig het wettelijk kader is voor hosters. Wanneer is het onmiskenbaar dat iets niet mag? Bij een een illegaal aangeboden film gaat dat nog wel, maar hoe schat je als provider in of een uitlating van een klant beledigend of racistisch is?", vraagt Engelfriet zich tegenover Webwereld af.

"Je kent de feiten en achtergronden van de ruzie niet, dus hoe weet je dan of een opmerking terechte kritiek is of smaad? Het is dan ook een goede zaak dat de rechter hier oordeelde dat de provider niet in de discussie tussen de Staat en de klant hoeft te treden."

Wel wijst de Engelfriet erop vonnis onduidelijkheden over laat. Zo vraagt hij zich af of de provider wel had moeten ingrijpen op het moment dat ze wel op de hoogte waren van de inhoud van het conflict.

Illegale immigrant

Aanleiding voor de ruzie tussen de belastingdienst en A-Group was een belastingcontrole, waarvan A-Group online verslag deed. De fiscus haalde de woede van de handelaar op zijn hals door een controle uit te voeren naar de omzetbelasting.

Die volgde weer nadat een van de vennoten werd aangehouden omdat hij een uitgeprocedeerde asielzoeker bleek. Toen de persoon aangaf dat hij veel geld naar Afrika had overgemaakt, greep de Belastingdienst in om de BTW-afdracht zeker te stellen. De firma reageerde daarop met de online beschuldiging van racisme en discriminatie.