De Telecommunicatiewet stelt dat de kosten van het aftapbaar maken van de netwerken van internetproviders door de providers zelf betaald moeten worden. XS4ALL stelt dat er sinds 2001 een half miljoen euro is geïnvesteerd om het eigen netwerk aftapbaar te maken. De provider vindt het onredelijk dat de Staat deze kosten niet vergoedt, terwijl de gedane investeringen niets opleveren voor de provider.

De Staat beargumenteert dat aanbieders zelf de kosten moeten dragen, omdat providers zo voldoende prikkels krijgen om te kiezen voor de goedkoopste oplossing. Het zou volgens de Staat dus niet alleen uit kostenoverwegingen zijn.

Huisarts

Het aftappen is van belang om criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet te kunnen bestrijden. In werkelijkheid, zo stelt XS4ALL, wordt het aftappen ingezet voor traditionele delicten als moord en fraude en niet voor internetcriminaliteit zoals de verzending van virussen. Hierdoor heeft een provider net zoveel te maken met het delict als bijvoorbeeld een verzekeraar of huisarts van de verdachte. Vandaar dat de Staat moet opdraaien voor de kosten, aldus de provider.

Sinds de start van de rechtszaak is er nog meer veranderd op het gebied van aftappen, wat XS4ALL doet overwegen om de lopende zaak verder uit te breiden. Tot 1 april werden de kosten van een individuele tap volledig vergoed. Inmiddels worden de kosten nog maar deels terugbetaald. De provider overweegt nu om ook dat aspect mee te nemen in het juridische gevecht tegen de Nederlandse Staat.