De Bitcoin Foudation is gewaarschuwd door de overheidsinstelling Department of Financial Institutions (DFI) van de Amerikaanse Staat Californië om niet zomaar geld te verhandelen. Dat meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes. DFI’s zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de banken in de eigen staat. Maar de stichting verhandelt helemaal niks.

Boete per dag van overtreding

De Bitcoin Foundation ontving eind mei een zogenoemde ‘cease and desist’, een waarschuwing om activiteiten te staken. De stichting zou financiële wetgeving van Californië schenden door zich bezig te houden met financiële transacties zonder vergunning. Dit kan een boete van 1000 tot 2500 dollar per dag opleveren.

Bitcoin Foundation-bestuurder Jon Matonis schrijft in Forbes dat de DFI de plank nogal misslaat met de brief. “De stichting houdt zich niet bezig met het reguleren of uitvoeren van geldtransacties”, kaatst Matonis terug. “Sterker nog, dit zou indruisen tegen de originele doelstelling van de stichting.” Toch is de brief volgens hem onderdeel van een zorgelijke trend.

Trend tegen BTC-handelaren

De bestuurder wijst op een trend waarbij financiële reguleringsinstanties achter onder meer bitcoinbeurzen aangaan om ze tot het aanvragen van een vergunning te dwingen. “Als deze werkwijze van staten groeit, smoort dat mogelijk innovatie bij financiële diensten - vooral bij legale bedrijven die infrastructuren creëren om de groei van de Bitcoin-community te ondersteunen.”

De stichting is opgericht om meer sturing te geven aan Bitcoin. De digitale munteenheid is gedecentraliseerd, maar enkele prominente leden van de community – waaronder een van de ontwerpers van de cryptomunt en de CEO van Mt. Gox – hebben de handen ineen geslagen om onder meer de reputatie van de munt te bewaken door een keurmerk op te zetten.

CA State Cease and Desist May 30