Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bekendgemaakt. De voorzieningenrechter verbiedt Heerink vanaf zeven dagen na het vonnis het gebruik van 112 in een domeinnaam op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Wel mag Heerink het domein www.heerink.112.nl blijven gebruiken.

"De Staat heeft een onmiskenbaar belang om de burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten", zo staat in het vonnis. "Door de algemene bekendheid van 112 zullen burgers geneigd zijn www.112.nl te associëren met een overheidswebsite." De rechtbank spreekt over een 'zwaarwegend belang van de Staat' waar Heerink voor zal moeten wijken.

Heerink heeft het domein in zijn bezit sinds 2001. In zijn verdediging stelde Heerink dat de Staat hem met haar vordering beperkt in zijn recht op vrijheid van meningsuiting. De rechtbank oordeelt dat Heerink door de vordering niet het recht wordt ontnomen zijn mening te uiten, maar slechts om dit te doen via www.112.nl.

Heerink vindt het nog te vroeg om te zeggen of hij in hoger beroep gaat. "Ik heb het vonnis amper één keer volledig gelezen, dat moet gewoon even bezinken. Daar heb ik vier weken de tijd voor", zegt hij in een reactie tegenover Webwereld.

De afgelopen periode werden bezoekers van www.112.nl doorgelinkt naar 112.startkabel.nl. Aanvankelijk hebben Heerink en de Staat rond de tafel gezeten. De Staat was echter van mening dat Heerink te hoge financiële eisen stelde.