De overheid trekt zijn aanvraag voor topleveldomein overheid.nl in en meldt gewoon de extensie .nl te zullen blijven voeren voor sites als belastingdienst.nl en koninklijkhuis.nl. Het plan was om alle overheidssites te integreren onder de gTLD .overheidnl, maar daar wordt nu van afgezien.

Hoge beheerkosten

Ict-onderzoeksinstituut Novay beoordeelde de plannen voor het topleveldomein en rapporteerde (PDF) aan het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de beheerkosten hoog zouden zijn. Daarentegen zou de meerwaarde tegenover de huidige situatie laag zijn. Die kosten zijn ook niet terug te verdienen, omdat het topleveldomein geen commerciële waarde heeft, vindt Novay.

Zo moeten er kosten gemaakt worden om te testen of registratieformulieren, inlogschermen, betaalsystemen, mobiele applicaties, inkoopsystemen en dergelijke systemen compatibel zijn met de gTLD. Daarnaast moeten er bij een migratie nieuwe SSL/TLS-certificaten worden aangeschaft voor alle domeinen.

De beheerkosten zouden flink kunnen oplopen als migratie niet geheel vlekkeloos verloopt, waar volgens de onderzoekers een behoorlijk risico op is vanwege de complexiteit van de migratie. De hele migratie van .nl naar .overheidnl zou enkele miljoenen kosten, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Sites blijven .nl voeren

De overheid ziet daarom maar van het hele project af. “Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en verschillende diensten van de overheid blijven het bekende punt-nl (“.nl") gebruiken, tenzij zij zelf iets anders hebben aangevraagd", meldt de overheid. Dat geldt bijvoorbeeld mogelijk voor de gemeente Amsterdam die de eigen topleveldomein .amsterdam heeft aangevraagd.

De overheid is er op tijd bij om de aanvraag voor het topleveldomein in te trekken, want de naam .overheidnl wordt pas laat in de serie bekeken. In de loterij die de volgorde bepaalde van hoe de ICANN de bijna tweeduizend aanvragen in behandeling neemt, kwam .overheidnl in de laatste batch terecht. Het domein zou dan ook pas op z'n vroegst laat in 2014 uitgerold kunnen worden.

De aanvraag kostte enkele tonnen, maar omdat de reservering op tijd wordt ingetrokken, betaalt ICANN daar 70 procent van terug. De verspilde uitgave is daarmee beperkt tot 55.000 dollar. Overigens is de overheid niet de enige partij die na enige evaluatie de topleveldomein niet meer ziet zitten. Onder meer Hasbro en General Motors trokken zich onlangs ook terug.

Kritiek op gTLD's zwelt aan

De kritiek op het hele plan van internetbeheerder ICANN om topleveldomeinen in te voeren zwelt alleen maar verder aan. Zo hebben auteurs kritiek op de domeinkaping van generieke termen als 'book' en 'read' door Amazon en dezelfde kritiek valt Google ten deel voor de reservering van termen als 'fly' en 'map'.

De risico's die gTLD's met zich meebrengen werden deze week nog eens benadrukt toen bleek dat deze domeinen te spoofen zijn. Ook de ICANN zelf geeft toe dat er voor er aan het project is begonnen nog te weinig is nagedacht over gTLD's. De deadlines zijn volgens de ceo van de internetbeheerder te strak gesteld en er moet meer worden nagedacht over de toewijzing of afwijzing van domeinnamen.