Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financi├źn laten weten aan de Tweede Kamer. Kassabonnen en kassarollen vormen over het algemeen onderdeel van de administratie waarvoor een wettelijke bewaarplicht bestaat. Al dat papier dat opgeslagen ligt was echter een doorn in het oog van het platform Detailhandel. De meeste kassa's slaan tegenwoordig ook gewoon digitaal transacties op, maar het was onduidelijk of die wettelijk ook voldoende waren voor de belastingdienst.

"Over het bewaren van de papieren kassabonnen en kassarollen in een geval waarin de gegevens ook digitaal beschikbaar zijn, kan ik kort zijn: Dat is niet nodig," schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. "Het is een misverstand dat de Belastingdienst eist dat deze bescheiden daadwerkelijk fysiek moeten worden bewaard. De digitale opslag volstaat," aldus De Jager.

Wel makkelijk toegankelijk

Er zijn wel enkele voorwaarden aan de digitale opslag van de winkelgegevens. De data moet wel relatief eenvoudig te raadplegen zijn, mocht de Belastingdienst ooit op bezoek komen voor een controle. Die liet in een overleg met de staatssecretaris weten ook prima overweg te kunnen met digitale gegevens.

Het Platform Detailhandel is blij met het besluit. Winkeliers hoeven nu niet meer al die rollen papier te blijven bewaren. "Het zorgt voor minder administratieve lasten voor winkeliers," zo laat het platform weten op zijn website.