In de komende kabelnotitie, die begin mei wordt gepresenteerd, gaat de staatssecretaris in op de aanbieding van internettoegang via de televisiekabel. "Ik streef naar een Open Network Provision op de kabelnetten", laat Van der Ploeg via een woordvoerster weten.

Duidelijk was al dat in de kabelnotitie zal worden opgenomen dat kabelexploitanten hun netwerk voor alle televisiezenders moeten openstellen. Nu blijkt dat de netwerken ook voor alle internetaanbieders toegankelijk moeten zijn. "De ONP moet niet alleen gelden voor zenders, maar ook voor internet en andere nieuwe diensten", aldus de staatssecretaris.

Van der Ploeg reageert hiermee op een brief van XS4ALL, Sonera en bART. Deze internetaanbieders zijn van mening dat kabelbedrijven nu een monopolie hebben. Alle drie bieden zij nu internetdiensten op de kabel aan in diverse gemeenten. Zij voelen zich bedreigd door kabelexploitanten Casema en UPC, die net eigenaar zijn geworden van de betreffende netten in Amstelveen, Rotterdam en Haarlem.

De kabelnotitie van Van der Ploeg wordt op 10 mei behandeld in de Tweede Kamer. Of de notitie het ongewijzigd tot wettelijke status haalt, is onduidelijk. Volgens XS4ALL heeft alleen GroenLinks zich expliciet voor de Open Network Provision uitgesproken. "Veel zal dus afhangen van wat de PvdA en VVD vinden", zegt XS4LL-woordvoerster Sjoera Nas.

Op korte termijn doet de staatssecretaris niets voor de internetaanbieders. Daarvoor wijst hij door naar de Nederlandse Mededingautoriteit (NMa). Als een kabelbedrijf weigert toegang tot de kabel te geven kan een ISP daar klagen.

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat, verantwoordelijk voor telecommunicatie, wordt ook op Europees niveau gepraat over Open Network Provision voor internet op de televisiekabel. Een woordvoerster van het ministerie kon niet zeggen op welk niveau er wordt gepraat en wanneer daar besluiten over genomen zullen worden.

UPC: Liever alleen op de kabel

Kabelexploitant UPC heeft 'liever niet' dat er andere internetaanbieders op haar kabels komen. "Wij hebben miljarden in de netwerken gestoken. Die moeten we terugverdienen", zegt woordvoerder Joe Simmons. "Wij hebben bovendien geen monopolie. Op de internetmarkt hebben wij vergeleken met andere internetaanbieders een heel klein marktaandeel."

UPC voelt de bui al wel hangen. "Als er dan andere internetaanbieders op de kabel komen, zullen die moeten delen in de investeringslast", zegt Simmons. Er zal dan flink in de buidel getast moeten worden. Simmons wil niet uitweiden over de voorwaarden die gesteld zouden worden. "Het moet in ieder geval een behoorlijke dienst zijn", aldus de UPC-woordvoerder.