Eind vorig jaar ontstond er onrust over de nieuwe tariefregeling van domeinorganisatie SIDN. Hosters die veel domeintransacties afhandelen krijgen staffelkorting die kan oplopen tot 8 procent boven de 100.000 domeinen.

Kleine hosters schreeuwden moord en brand over dit 'wanbeleid' van de SIDN. Er werd een stichting in het leven geroepen, ISP Belang, die een formele klacht indiende bij de concurrentiewaakhond NMa. De kortingsregeling van SIDN zou een ontoelaatbare ongelijkheid tussen de deelnemers creëren, die de concurrentiepositie van deelnemers onderling beïnvloed, waardoor kleinere bedrijven ten gunste van de grotere uit de markt worden gedrukt, klaagde ISP Belang.

Geen zaak

Maar na onderzoek heeft de NMa besloten dat er geen zaak is en dat de regeling niet monopolistisch werkt, vertelt Berrie Pelser van ISP Belang aan Webwereld. Toen dit besluit eenmaal duidelijk was heeft de stichting de klacht ingetrokken.

Deze uitkomst bevestigt de juridische toelaatbaarheid van de kortingsregeling, meldt SIDN in een verklaring. "Dat de invoering van de kortingsregeling desondanks onder een groep kleinere registrars tot onvrede leidde, hebben wij uiteraard betreurd."

Meer invloed

Is hiermee de kous af? "We zijn het blijven het oneens met de regeling en dus ook met de conclusie van de NMa", zegt Pelser van ISP Belang. "We zullen nu proberen via de Raad van Deelnemers meer invloed en inspraak te krijgen in het beleid van SIDN. Ook willen we iemand voordragen voor de Raad van Toezicht. Want wat die adviseert kan de SIDN niet naast zich neerleggen."