De Open eBook Authoring Group heeft specificaties voor een standaard voor elektronische boeken gepubliceerd op haar site. In de groep hebben de verschillende producenten van e-books zitting: EveryBook, Glassbook, Librius, SoftBook en NuvoMedia (de makers van Rocket eBook).

Elke producent gebruikt nu nog een eigen formaat, wat het uitwisselen van informatie lastig maakt. In oktober 1998 drong Microsoft aan op een standaard, om dit soort moeilijkheden en onduidelijkheden te voorkomen. Nu is de eerste stap gezet en hebben de makers van e-books in samenwerking met Microsoft de Open eBook 1.0 standaard gepubliceerd.

Volgens NuvoMedia, die in 1998 als een van de eerste met een elektronisch boek op de markt kwam, moet het haar product veranderen, maar niet echt dramatisch. De voorgestelde standaard is gebaseerd op HTML en XML en moet het downloaden van webpagina's en documenten naar het elektronische boek vergemakkelijken.

Een andere deelnemer, Glassbook, vindt echter dat de standaard nog niet alle problemen oplost. Zaken als copyright-beveiliging zijn namelijk nog niet geregeld. Glassbook werkt nu aan een aanvullende standaard: EBX. Het bedrijf hoopt dat de twee standaarden uiteindelijk worden samengevoegd tot één specificatie.

In juli stemmen de leden van de groep over een definitief voorstel. Zij hopen dat een standaard de beschikbaarheid van content zal versnellen. Als dat gebeurt, zal de consument eerder overgaan tot de aanschaf van de dure hardware, zo is de hoop. Online boekverkoper Amazon kijkt vooralsnog de kat uit de boom. Volgens Amazon is de kwaliteit van elektronische boeken nog niet vergelijkbaar met het ouderwetse papier.