Onlangs werd bekend dat Nederland zich op 2 september onthoudt van stem, als er bij de International Standards Organisation (ISO) over de Open XML-standaard wordt gesproken, omdat de Nederlandse commissie het niet eens is geworden over de standaard. De NEN-commissie, die namens Nederland een stem voor ISO-certificering kan uitbrengen, bestaat uit bedrijven als Microsoft, Sun Microsystems, IBM en de Internet Society (ISOC).

"Wat me is opgevallen is dat het doel van de ISO-normering is gerelateerd aan de aanwezigen. De huidige Open XML-standaard van ECMA wordt met name ondersteund door het bedrijfsleven", zegt Wouter van Vugt, commissielid en schrijver van een boek over Open XML. "De ISO-normering is vooral welkom vanwege de acceptatie door overheden."

Juist daarom had hij een actieve bijdrage verwacht, omdat het standaardisatieproces ook ruimte biedt voor het maken van verbetering. Dat biedt organisaties ruimte de norm naar de eigen hand te zetten. De afwezigheid van de overheid heeft hem dan ook verbaasd.

"Mijn vermoeden is dat bedrijven niet verplicht de ISO-stempel vereisen en ECMA ruim voldoende vinden om te beginnen met implementaties van Open XML", analyseert hij tegenover Webwereld. "Het opvallende is dat de huidige aanwezigen voornamelijk deel uit maken van het nationale en internationale bedrijfsleven."

Ongelukkig

Van Vugt is ook ongelukkig met de uitkomst van de commissie in Nederland. "Persoonlijk ben ik geen ISO-expert en vind ik een 'disapprove' een verkeerd signaal, maar mijn verwarring hierover is nog niet afgelopen", verzucht hij. "Volgens de laatste ontwikkelingen gaat Amerika mogelijk een 'approve with comments' stemmen en Duitsland heeft al 'approve with comments' gestemd."

Mocht dat gebeuren dan verwacht hij dat de overgebleven commentaren ook een oplossing krijgen. "De ECMA heeft aangegeven dit ook te doen. Dat zijn beloftes, weliswaar met precedent, maar toch buiten het ISO-proces", betoogt hij.