Het stof is met een ruimtevaartuig naar beneden gekomen. Zondag landde het vaartuig, Stardust geheten, na zeven jaar weer op aarde, in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah.

Stardust heeft het stof verzameld met een soort tennisracket voorzien van gel. In de gel zijn de stofdeeltjes achtergebleven van de staart van de komeet Wild 2.

Om de stofdeeltjes te lokaliseren worden er met een microscoop miljoenen foto's van de gel gemaakt. Onderzoekers van de University of California, Berkeley nodigen het publiek uit om mee te doen aan de speurtocht naar de stofdeeltjes, zo meldt BBC News.

Vrijwilligers kunnen de beelden via een virtuele microscoop analyseren. Wie mee wil doen, moet wel eerst laten zien dat hij dergelijke stofdeeltjes kan herkennen. Daartoe moeten zij een test met goed gevolg doorstaan. Daarna moeten de deelnemers een training doorlopen.

Mensen die een stofdeeltje ontdekken, doen dat niet voor niets. Hun naam zal worden vermeld in wetenschappelijke artikelen over de ontdekking van het betreffende deeltje, zo beloven de onderzoekers.