Het gaat om Microsofts ooxml-formaten zoals geïmplementeerd in Microsoft Office 2007. Daarnaast is de broncode van StarOffice 9 volledig vrijgegeven, waarmee de suite toetreedt tot de open source-wereld. De suite begon als bedrijfseigen product van Sun, en is eigenlijk de voorloper van wat later OpenOffice.org zou worden, en de binaries zijn dan ook hetzelfde als van het gratis pakket. Maar ondanks dat StarOffice nu Open Source is, vraagt Sun nog wel om licentiegelden voor de ondersteuning; de download is dan ook niet direct gratis.

Nieuwe functionaliteiten

Naast de verplichte algemene verbeteringen en fixes worden verschillende nieuwe functionaliteiten in StarOffice gebracht met optionele gratis extensies voor klanten. Naast ondersteuning voor Mac en ooxml heeft de suite op deze manier ook de mogelijkheid toegevoegd om met pdf te werken.

De presenter view is van MS Office afgekeken en in eigen vorm in StarOffice 9 geïmplementeerd. Met een andere extensie, Lightning, wordt de e-mail client van Thunderbird van Mozilla in de suite getrokken, waarmee Sun de functionaliteit voor Outlook wil reproduceren.

Cloud plannen

Microsoft kondigde gisteren aan dat Sharepoint en Exchange naar de cloud wordt gebracht. Ook Sun heeft ideeën voor een 'cloud-versie' van StarOffice die moet gaan concurreren met niet alleen Microsoft, maar ook met Google Apps en Zoho.

Voorlopig wordt Sun in de concurrentieslag niet geholpen met de interne problemen die het bedrijf de afgelopen tijd plagen. Naast gerommel heeft het bedrijf dit weekeinde een fikse ontslagronde plaatsgevonden, waarbij wereldwijd ongeveer 6000 arbeidsplaatsen zijn geschrapt.

De download van StarOffice 9 kost 35 dollar, terwijl licenties beginnen vanaf 25 dollar per gebruiker.

Bron: Techworld.nl