Een Amerikaanse .NET-ontwikkelaar heeft de net vrijgegeven bèta van Windows Server 2012 R2 (release 2) geïnstalleerd en daarin de teruggekeerde Start-knop gevonden. De vernieuwingen voor clientbesturingssysteem Windows 8.1 zijn namelijk ook aanwezig in de servertegenhanger. De tester, Robert McLaws, heeft meteen screenshots geopenbaard via Twitter, wat is opgemerkt door Microsoft-nieuwssite WinBeta.org.

Power voor pc-gebruikers

De nieuwe Start-knop geeft niet alleen het bij gebruikers bekende Start-menu, maar biedt ook meer opties na een rechtermuisklik. Daaronder het direct oproepen van Windows-elementen als de bestandsverkenner, het configuratiescherm, opties voor computerbeheer (onder meer apparaten, netwerk, disks en energieverbruik), en directe knoppen om de pc uit te zetten of te herstarten.

De Start-knop met bijbehorend uitklapmenu is alleen aanwezig in de desktopomgeving van Windows. De voor touch ontwikkelde Modern UI (voorheen Metro geheten) krijgt ook nieuwe functies. Daaronder de mogelijkheid om de tegeltjesiconen voor apps te sorteren in groepen, en om de app-tegeltjes qua grootte te veranderen. Dat laatste kan voor non-Modern apps naar verluidt alleen in de maten 'normaal' en 'klein'.

Windows-apps zijn straks in groepen te sorteren:

Via: Robert McLaws.

Verder krijgt de nieuwe Windows-release ook een nieuwe versie van Internet Explorer. Versie 11 van die Microsoft-webbrowser ondersteunt het versie 3 van Google's SPDY-protocol en heeft de nieuwe functie 'Flip Ahead with page prediction', meldt WinBeta.org.

Direct naar de desktop

De preview voor Windows Server 2012 R2 bevat ook de voor 8.1 al beloofde mogelijkheid om bij het booten direct naar de desktopomgeving te gaan. Tot op heden start Windows 8 altijd naar het Start-scherm van de Modern UI. Daar kan een pc-gebruiker dan op de tegel voor de desktop-GUI klikken om in de aloude Windows-omgeving terecht te komen. De aankomende 8.1 update brengt de desktopboot terug.

Het overslaan van het Metro-startscherm is één van de nieuwe instellingen:

Via: Robert McLaws.