Earth Class Mail, gevestigd in Seattle, probeert al drie jaar de US Postal Service tevergeefs zover te krijgen om met hen samen te werken. Het bedrijf heeft een systeem opgezet om reguliere post via de email te versturen, wat voor verschillende partijen kostenbesparend zou werken.

Ondertussen heeft het bedrijf, ondanks dat het nog niet volledig lukt in de Verenigde Staten, interesse gewekt in Canada, India, Nieuw Zeeland en verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Gesprekken met TNT Nederland

"Earth Class Mail is één van de partijen waarmee we in gesprek zijn", verklaart TNT-Post woordvoerder Toby Ellson tegenover Webwereld. "We zijn in gesprek met meerdere spelers en houden de markt voor digitale post in de gaten. Maar het gaat nu nog te ver om te zeggen óf en zo ja wanneer we met een digitale service beginnen."

Ron Wiener, CEO van Earth Class ziet voor zijn bedrijf een enorm potentieel. "Er zijn ontzettend veel mensen voor wie het dagelijks een crime is om stapels post te openen, waaronder veel 'junk-mail'. Hoeveel mensen daarvan zouden een online alternatief wensen?" Wiener denkt dat dit aantal wereldwijd in de miljoenen loopt. De startup-veteraan verkocht in 2004 zijn prive-jet om het bedrijf op te richten. Toen heette het nog geen Earth Class, maar Document Command.

In Europa zouden naast Nederland ook vijf andere landen interesse in het bedrijf getoond hebben. Wiener hoopt met een aantal van hen een pilot-deal te kunnen sluiten.

Earth Class scant de post

De service werkt als volgt. De klant huurt een postbus bij Earth Class wat de reguliere brievenbus vervangt. Earth Class scant vervolgens de enveloppen en stuurt een digitale print via email naar de klant. De klant kan zelf kiezen of post geopend en gescand mag worden of hij de post ongeopend thuis wil ontvangen of dat de envelop rechtstreeks de papiershredder in mag.

De dienst van Earth Class kost eenmalig 25 dollar voor de postbus, daarna varieert het tarief tussen de 10 en 60 dollar per maand, afhankelijk van de hoeveelheid post. Een klant in Seattle is enthousiast: "Pas toen ik me realiseerde hoe handig het was, begon ik er echt van te houden. Ik moet er niet aan denken om terug te gaan naar gewone post."

Momenteel heeft het bedrijf een nieuwe afdeling in Oregon waar al duizenden klanten een abonnement afnemen. Afgelopen januari kreeg het 13,3 miljoen dollar toegeschoven door investeerders. Zo zijn onder meer Ignition Partners en het netwerk Keiretsu Forum hierin betrokken.

Update: het is overigens nog onduidelijk in hoeverre Earth Class het reeds bestaande postscansysteem van TNT Post, ScanPost.nl, zou kunnen aanvullen of vervangen. De woordvoerder kon hierover maandagmiddag niet worden bereikt.

Update 2: De woordvoerder meldt in tweede instantie dat TNT Post niet concreet met Earth Class onderhandelt. Het is ook onbekend hoe de service zich verhoudt tot Scanpost, vooralsnog blijft deze laatste hetzelfde.