Volgens VNU wordt de inhoud van Startpagina-dochters zonder enige toestemming van de dochterbeheerder gekopieerd. "Startkabel en Favoriet jatten de dochters gewoon", zegt Bert Wiggers van Startpagina/VNU. "Het is een kwalijke handelswijze."

Om hoeveel pagina's het precies gaat wil de woordvoerder niet zeggen. "Ik krijg elke dag klachten. Houd het maar op enkele tientallen", aldus Wiggers.

Startkabel.nl komt voort uit de beweging Verontruste Dochters die ontstond toen Startpagina.nl werd overgenomen door VNU. Favoriet.nl is een initiatief van IDG (uitgever van onder andere WebWereld) en mediabedrijf Veronica. Beide websites concurreren met Startpagina.nl en laten de pagina's met linkjes maken door derden.

Startkabel geeft toe; Favoriet ontkent

Woordvoerders van Startkabel.nl en Favoriet.nl erkennen dat er is geworven onder de beheerders van Startpagina-dochters. Favoriet ontkent dat er dochters zonder toestemming van de beheerder zijn omgezet tot 'Favoriet-filiaal'. Startkabel zegt dat 'soms gebeurt' maar dat het 'absoluut niet de praktijk is'.

Favoriet.nl is er zelfs veel aan gelegen om te voorkomen dat er pagina's zonder toestemming worden gekopieerd. "Wij vragen een ondertekende verklaring waarin de dochterbeheerder toestemming geeft voor het overnemen van zijn content", aldus zegsman Nick van Leeuwen van Favoriet.nl.

Onmiddellijke actie hoeven de concurrenten niet te verwachten. De relatie tussen VNU en de beheerders van dochterpagina's is daarvoor te gecompliceerd. "Wij kunnen niet juridisch optreden namens de dochters", zegt Wiggers. "We gaan nog onderzoeken hoe we dit nare geval uit de wereld kunnen helpen."

Exclusiviteitclausule

Het copyright van de dochterpagina's van Starpagina.nl berust bij de beheerder van de pagina. Als de beheerder het wil mag hij de linkjes ook bij concurrenten van Startpagina plaatsen. Favoriet en Startkabel hebben scripts geschreven waarmee een hamster.pagina.nl automatisch wordt omgezet in bijvoorbeeld een Favoriet-opmaak. De linkjesverzamelaar kan zo profiteren van de diverse regelingen voor het delen van advertentiegelden. Bij Favoriet.nl krijgt de 'filiaalhouder' zelfs een belang in Favoriet BV.

VNU werkt aan een nieuw contract voor de dochterbeheerders. Het is zeer waarschijnlijk dat daarin exclusiviteit wordt geregeld. Beheerders van Startpagina-dochters moeten hun activiteiten elders dan staken. Startkabel.nl verwacht geen problemen. "Bij ons mag een pagina ook anoniem staan", aldus een woordvoerder.