"Startpagina is mede door ons een succes geworden", schrijft initiatiefnemer Hans-Wouter van Dam in een e-mail aan alle beheerders van dochterpagina's. "Wij hebben het overgrote deel van het werk gedaan en krijgen de helft van het totale aantal bezoekers. De oprichters incasseren 30 miljoen, terwijl wij met een fooi naar huis worden gestuurd. Dat kan toch niet."

Met 'fooi' verwijst Van Dam naar de 1000 gulden die iedere webmaster krijgt van Startpagina.

Van Dam, zelf beheerder van sales.pagina.nl en marketing.pagina.nl, hekelt in zijn e-mail de gedragingen van Startpagina-oprichter Durk Jan de Bruin. "Hij presenteert zich als idealistische internetondernemer. Hoe idealistisch is het om samen met honderden anderen iets op te bouwen, dat te verkopen, en de 30 miljoen vervolgens in je eigen zak te steken?"

Paginabeheerders reageren en masse

De actie van Van Dam is succesvol. In een bericht aan de beheerders verzonden op maandagochtend meldt hij dat al meer dan de helft van de paginabeheerders zich bij hem heeft aangesloten.

Van Dam wil als vertegenwoordiger van 'Verontruste Dochters' met VNU in gesprek treden over de overname. Volgens hem hebben beheerders van dochterpagina's recht op een geldbedrag naar rato van het aantal bezoekers van hun dochterpagina. "Per gemiddelde dagelijkse bezoeker is de waarde 11,50 gulden", heeft Van Dam berekend.

De webmaster van mp3.pagina.nl, met gemiddeld 15.000 bezoekers een van de populairste dochters, zou dan recht hebben op 172.500 gulden.

Niet breken met VNU of Startpagina

Van Dam meldt nadrukkelijk dat hij niet wil breken met Startpagina of VNU. "Het doel is een contract met VNU dat rechtszekerheid biedt voor alle webmasters", schrijft de co├Ârdinator van de actiegroep. Hij vreest namelijk dat VNU de beheerders van dochterpagina's 'er uit wil gooien'.

Op de dochterpagina's staat een banner waarvan de inkomsten voor de beheerder zijn. VNU wil ook die inkomsten hebben, denkt Van Dam. "Wat zou jij doen? Miljoenen aan bannerinkomsten aan de webmasters laten, of de webmasters dumpen, als je dat legaal kunt doen? De webmasters dumpen, inderdaad!"

Bij VNU was niemand beschikbaar voor commentaar. Van Dam wil nog niet verder ingaan op zijn initiatief. "Pas als ik met de achterban heb overlegd, treed ik naar buiten", zegt Van Dam.