De groep Hans-Wouter van Dam van de Verontruste Startpagina-dochters heeft zondag een gesprek gehad met IDG en Veronica. Deze partijen willen de dochterbeheerders niet alleen mede-eigenaar van een nieuw op te zetten startsite maken, maar ook zeggenschap over de site geven.

"Ik was vandaag (zondag 30 april, red.) aanwezig bij een bespreking van IDG en Veronica. Zij gaan ons op korte termijn een voorstel doen (morgen of overmorgen)", aldus schrijft Hans-Wouter van Dam in een mailtje aan alle webmasters van Startpagina. WebWereld kreeg dit schrijven onder ogen via een dezer webmasters.

Alle betrokken partijen weigeren eensgezind commentaar. "In het mailtje staat alles. Ik wil wel wat zeggen, maar we hebben afgesproken in dit stadium niets los te laten. Het ligt allemaal nog heel gevoelig", aldus een zeer voorzichtige Van Dam.

Ook Veronica Digitaal en IDG – uitgever van onder meer WebWereld – geven aan op dit moment geen commentaar op het uitgelekte mailtje te kunnen geven. Eerder was al bekend dat Veronica en IDG de voornaamste kanshebbers zijn om de deserterende Startpagina-dochters aan zich te binden. Kleinere partijen als Boogo en Page2Start bleken geen kans te maken.

IDG heeft al een domein gereserveerd - Favoriet.nl - voor een nieuwe thuisbasis voor de dochters die niet verder willen met Startpagina-eigenaar VNU. Het is niet bekend of Veronica en IDG beide met een eigen Startpagina-achtige site komen of dat ze samen iets gaan opzetten onder de naam Favoriet.nl.

Hans-Wouter van Dam schrijft verder in zijn mail aan de mede-webmasters dat er in ieder geval drie punten vaststaan na het overleg van afgelopen zondag:

"Je wordt mede-eigenaar (aandeelhouder) van de nieuwe website.

Wij krijgen zeggenschap over de website.

De rechterbanner blijft van ons."

Van Dam claimde eerder het merendeel (enkele honderden) van de dochters achter zich te hebben. Hoeveel dit er nu exact zijn, wil Van Dam niet zeggen.

De loyale dochters, verenigd in Belangenvereniging Dochters blijven ondertussen in gesprek met VNU. Vrijdag hebben alle dochters een conceptcontract gekregen.

Eerdere relevante berichten: Startpagina-kloon moet van Startpagina activiteiten stoppen (26 april 2000) Grote verdeeldheid onder Startpagina-dochters (25 april 2000) Websites azen op beheerders Startpagina-dochters (19 april 2000)