Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst van de bestbezochte sites in Nederland zoals die door Multiscope wordt samengesteld. Deze lijst wordt traditioneel met evenveel belangstelling als scepsis gadegeslagen. Vooral beheerders van sites die in de lijst zakken, noemen de lijst onbetrouwbaar. Voor het eerst staat dit jaar Pagina.nl op de eerste plek, de gezamenlijke startpagina-dochters. Vorig jaar stond deze site nog op plek 17. Dit valt te verklaren uit een andere meetmethode. Voor het eerst gooit Multiscope alle subdomeinen nu op één hoop. Bert Wiggers van Startpagina geeft aan dat in de eigen tellingen inderdaad nauwelijks een verschuiving is waar te nemen in het bezoek aan enerzijds Pagina.nl en anderzijds Startpagina.nl. "Ik hecht weinig waarde aan die cijfertjes van Multiscope. We gebruiken liever de gegevens van Nedstat in combinatie met eigen meetgereedschap."

MSN en Google

Startpagina.nl is volgens Multiscope gezakt naar de derde plek. De tweede plaats wordt ingenomen door MSN.nl, dat bezig is met een gestage opmars. Google is de snelste stijger en staat nu op de zesde plek. Vorig jaar kwam Google nog niet eens voor in de top 20. Zijn Nederlandse concurrent Ilse zakte van 2 naar 4. Verder noemen de onderzoekers het `opvallend' dat sites die hebben geïnvesteerd in een uitbreiding van de redactie dit jaar weten te groeien. Deze mededeling kan eveneens `opvallend' worden genoemd, want het afgelopen jaar heeft bijna geen redactie uitgebreid. Integendeel: de redacties van stijgers als Telegraaf.nl, Nu.nl krompen dit jaar juist flink in.

Nieuwssites

John Kivit van Multiscope nuanceert: "Wij bedoelen dat die sites halverwege 2001 meer content kregen. Wij zien dat nu terug in de bezoekcijfers." Volgens Kivit is er een rechtstreekse relatie tussen de hoeveelheid geld die er in een site wordt gepompt en het bezoek. "Meer content betekent gewoon meer bezoek." Als dat waar is, zou het bezoek aan bijvoorbeeld Nu.nl en Planet.nl volgend jaar flink moeten inzakken. Voorlopig lijkt daar echter weinig van te merken. Bert Wiggers stelt namelijk dat het bezoek aan nieuwssite Nu.nl tussen januari en november is verdrievoudigd. De Telegraaf.nl is overigens de enige krantensite in de top 20. De volgende is het NRC op plek 38, gevolgd door de Volkskrant op 41. De gratis kranten Spits en Metro doen het niet goed op het internet. Beide sites staan niet in de top 100. Voor de trouwe WebWereld-lezer: WebWereld staat kort achter de Volkskrant op 44. Veel krantensites zijn in de loop van dit jaar overgegaan op betaalde archieven. Het effect hiervan is volgens Kivit nog niet waarneembaar. De door Multiscope verzamelde gegevens worden realtime en op continue basis verzameld door logsoftware, die op de pc's van een representatief panel van meer dan 1500 internetgebruikers het surfgedrag registreert. Hierbij wordt zowel thuis als op de werkplek surfgedrag geregistreerd.