Ongeveer 40 bedrijven betaalden al langer voor een vermelding op de populaire pagina. De 'schade' bleef hiervoor echter beperkt tot ongeveer 3500 gulden per maand. Startpagina heeft nu besloten haar site nog commerciëler uit te baten. Sommige bedrijven zullen maar liefst 200.000 gulden per jaar moeten overmaken.

In april van dit jaar werd via WebWereld bekend dat Startpagina helemaal niet zo ideëel van karakter is als oprichter Durk Jan de Bruin altijd deed geloven. De Bruin deed het laten betalen voor linkjes af met 'experimenten'. Deze experimenten zijn inmiddels uitgegroeid tot een ware melkkoe.

Nog altijd is het op de site van Startpagina onduidelijk voor welke sites betaald wordt en voor welke niet. Helemaal onderaan staat in kleine letters 'onze sponsors'. Pas als daarop wordt geklikt, verschijnt een lijstje met de namen van de bedrijven die betalen voor vermelding. Hieronder bevinden zich bedrijven als Bol.com, Freeler, Elmar Reizen en Consumerdesk.

Twee ton

Al deze bedrijven hebben een nieuwe aanbieding van Startpagina ontvangen. Er zal veel meer betaald moeten worden. Het grootste verschil is dat er geen sprake meer is van een vast bedrag per maand, maar dat men per doorklik moet betalen. In het geval van bijvoorbeeld Consumerdesk betekent dat een jaarbedrag van 200.000.

Deze prijsvergelijker krijgt ruim 30.000 kliks per maand via Startpagina. Hiervoor moet 50 cent per klik worden betaald. Ann Jepma – marketing manager van Consumerdesk – is bepaald niet blij met Startpagina. "Het eerste kwartaal zullen wij in ieder geval niet betalen. Het oude bedrag van 3500 gulden per maand vond ik nog acceptabel, maar dit niet meer."

'Misleidend'

Bovendien vindt Jepma dat de onafhankelijkheid bij Startpagina zoek is. "Ik vind het allemaal nogal misleidend voor de consument. Er is geen sprake van onafhankelijke informatie." Ook collega's van Consumerdesk laten zich in dergelijke bewoordingen uit. Kieskeurig.nl stelt het nieuwe bedrag absoluut niet te kunnen ophoesten. Andere bedrijven zoals Bol.com en Koopwijzer.nl zeggen nog in onderhandeling te zijn met Startpagina.

Bert Wiggers van Startpagina raakt naar eigen zeggen 'niet koud of warm' van het geklaag. "Ze schrikken er gewoon van. Jarenlang hebben ze bijna niets hoeven te betalen. Nu wel. Maar het is een goede propositie." Wiggers benadrukt dat alleen commerciële bedrijven moeten betalen voor een vermelding. Voorwaarde voor Startpagina is wel dat ze een goede site hebben. "Alleen geld is niet genoeg", aldus Wiggers.