Zo hebben acht beheerders van dochterpagina's met daarop koppelingen naar pagina's op www.startkabel.nl een zeer dwingende e-mail gekregen met als onderwerp: 'verboden link'. In de e-mail, die WebWereld ontving van een betrokken Startpagina-dochter, kraakt de webmaster van Startpagina.nl de concurrent.

Startkabel.nl is ontstaan uit de 'Verontruste Dochters'. Deze groep van dochterbeheerders was het oneens met de voorwaarden van de overname van Startpagina.nl door uitgeverij VNU in april. De groep begon toen een eigen site. Er is nog altijd sprake van rancune tussen de partijen.

De letterlijke tekst van de e-mail: "We zagen dat je een link op je pagina hebt staan naar een pagina van www.startkabel.nl. Zoals je zeker weet is dit een kopie van Startpagina en een partij die moedwillig Startpagina een slechte naam heeft proberen te bezorgen. Derhalve is het niet toegestaan om naar hun sites te linken."

Volgens woordvoerder Bert Wiggers van VNU Tijdschriften / Startpagina is de e-mail wellicht wat 'te sterk' gesteld. Wiggers staat wel achter de strekking van het bericht. "Enkele dochters linken naar concurrenten, dat is niet gewenst."

Wiggers, die in het verleden steeds benadrukt heeft dat dochterbeheerders eigen baas zijn over hun pagina's, maakt nu de vergelijking met benzinestations. "Als je een Shell-station beheert, is het wat raar als je Esso-spullen verkoopt of ernaar verwijst."

Hoeveel dochterbeheerders linken naar concurrenten zegt Wiggers niet te weten. Dat er acht pagina's waren met linkjes naar Startkabel.nl bevestigt hij wel. De aangeschreven beheerders zouden zonder morren de linkjes hebben verwijderd. Dat blijkt niet waar. Alex Voets, directeur van Stichting de Wijk en beheerder van leefbaarheid.pagina.nl heeft opheldering gevraagd aan Startpagina.nl.

Op de pagina met honderden links gerelateerd aan leefbaarheid staan twee door Startpagina betwiste links. Eén naar een subpagina van Startkabel.nl en een naar een dochter van Startpagina-kloon Boogo.nl. "De verwijzingen staan er zuiver om inhoudelijke redenen geplaatst. Het zijn goede pagina's", verklaart Voets.

"We hebben gevraagd of we hier te maken hebben met een verzoek of met een sommatie", zegt Voets. "In het eerste geval kunnen we het verzoek wegen. In het tweede geval is het de vraag of we niet te maken hebben met een inbreuk op de autonomie en het auteursrecht van de paginabeheerders."

Voets vindt het jammer dat Startpagina.nl zich klaarblijkelijk laat leiden door emotie en frictie tussen concurrenten. "Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen kwalitatieve beoordeling en emotionele aspecten. De opzet van Startpagina is veel beter dan die van alle klonen. Het zou getuigen van kracht als de linkjes mogen blijven staan."