Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt. Volgens Pim de Wit, directeur van VNU Tijdschriften, bezat De Bruin alle aandelen in Startpagina.nl en gaat het om een 'marktconform bedrag'.

Startpagina.nl boekt bijna dagelijks nieuwe bezoekrecords, al maanden staat de site hoog in de ranglijst van best bezochte Nederlandse websites. In de maand januari werd volgens onderzoeksbureau Multiscope alleen webportaal Ilse vaker bezocht.

Deel van de charme van Startpagina.nl is het niet commerciële karakter. Op de voorpagina staat geen enkele advertentie. De beheerders van de ruim 500 onderliggende dochterpagina's, allemaal vrijwilligers, mogen één banner per pagina verkopen. De inkomsten van een tweede banner op de dochterpagina's zijn voor Startpagina.nl.

VNU belooft dat Startpagina.nl zijn huidige karakter zal behouden. "We zullen Startpagina.nl niet verminken. De formule doet het goed, die laten we voorlopig zo", zegt De Wit. "We kijken wel naar mogelijkheden om VNU-sites samen te voegen met Startpagina.nl." VNU exploiteert nu sites die veelal gebonden zijn aan tijdschriften als Intermediair en Libelle.

Met de honderden beheerders van de dochterpagina's is niet overlegd over de overname. Zij zijn donderdag aan het einde van de middag per e-mail op de hoogte gebracht. Enkele vrijwilligers hebben WebWereld laten weten geen bezwaar tegen de verkoop van Startpagina.nl te hebben.

Ook VNU ziet niet in waarom vrijwilligers tegen de overname zouden zijn. "De dochters zijn gebaat met veel bezoekers. Ze kunnen wat verdienen met hun banners. Wij gaan zorgen voor meer traffic", zegt De Wit.

Durk Jan de Bruin wordt binnen de VNU Tijdschriften directeur Startpagina. VNU zal voortaan de zakelijke kant van Startpagina verzorgen. Het team onder leiding van De Bruin werpt zich op verbetering van de site.