Het bedrijf, genaamd Zimbra is opgericht door de voormalig it-directeur van BEA Systems. Het open-sourcepakket, genaamd Zimbra Collaboration Suite, bevat onder meer e-mailfunctionaliteit, een adresboek en agenda.

De software bestaat uit twee delen: een cliëntpakket en serversoftware. Daarnaast worden nog een aantal andere open-sourceproducten meegeleverd, waaronder de mysql-database.

Om te zorgen dat de software goed functioneert in een browser, wordt gebruikgemaakt van een ajax-client (asynchronous Javascript and extensible markup language). Dit is een bundel van internettechnologieën die websites gebruiksvriendelijker kunnen maken.

Door dergelijke technologieën in zijn software te gebruiken, hoopt Zimbra eenvoudig te gebruiken messagingsoftware te kunnen ontwikkelen die op elke browser kan worden gebruikt. Veel zakelijke im-pakketten werken niet goed binnen een browser omdat ze zijn ontworpen voor gebruik in een clien/server-omgeving en niet in op weggebaseerde netwerken.

Zimbra is overigens niet het eerste bedrijf dat poogt een open-sourceproduct te ontwikkelen dat werknemers in staat stelt effectief samen te werken.

Begin dit jaar gaf Novell bijvoorbeeld een deel van de code van zijn NetMail-server vrij ten behoeve van zijn 'collaboration server'-project Hula. Ook andere bedrijven, zoals Scalix en de Open Source Application Foundation van Lotus-oprichter Mitch Kapor, zijn in deze markt actief.