Diverse consumenten laten hun genetische samenstelling uitpluizen om bijvoorbeeld aanleg voor ziektes op te merken of familiebanden te bewijzen. Farmaceutische bedrijven en andere partijen kopen die data van DNA-bedrijven als 23andme en Ancestry.com, maar een startup wil die tussenpersoon verwijderen en ervoor zorgen dat consumenten direct handelen met die DNA-kopers, zo schrijft MIT's Technology Review.

Het plan is om consumenten dezelfde dienst te verlenen als die andere DNA-bedrijven, maar om klanten eigenaar te maken van hun genetische data. Een farmaceutisch bedrijf dat data wil kopen voor medisch onderzoek, download deze niet meer, maar kan deze inzien zolang de consument dat wil. In ruil voor deze datahuur krijgt de klant een financiële vergoeding van het bedrijf.

Daarom is blockchain een belangrijk onderdeel van het plan: gegevens kunnen daar inzichtelijk worden gemaakt zonder dat ze worden binnengehaald, zoals in het datamodel zoals we dat al jaar en dag kennen. Een entiteit daarin, in dit geval onder meer de DNA-gegevens verkopende consument, kan toestemming tot inzage verlenen en weer intrekken in dit model ( PDF).