Met de online dienst kunnen bedrijven een mobiele applicatie bouwen die direct valt te converteren naar een native versie voor iPhone, BlackBerry, Android, Symbian en Windows Mobile. Steape richt zich met name op bedrijven. Een via deze dienst door ontwikkelaars zelf gebouwde applicatie moet de startup tussen de 10- en 12.000 euro opleveren.

Maar dat is volgens commercieel directeur Vincent Philipsen goedkoop. Een uitgebreide applicatie laten maken, kost volgens hem per platform al snel enkele tienduizenden euro's. Dit kan oplopen tot honderdduizenden euro's. Steape denkt dus goed te kunnen concurreren in de mobiele applicatiemarkt.

Voorgebakken modules

Vergaande programmeerkennis is niet vereist. Gebruikers kunnen met tal van voorgebakken modules een mobiele applicatie maken. Dat kan gedaan worden door softwareontwikkelaars die bijvoorbeeld een app willen verkopen aan een grote bioscoopexploitant. "Dan betaalt die klant vooraf voor gebruik van ons platform", zegt Philipsen. De ontwikkeling van een app kan ook geheel uitbesteed worden aan Steape.

Het is ook mogelijk om niet vooruit te betalen en een bepaald percentage af te spreken dat naar Steape gaat per download bij betaalde applicaties. Daarnaast wordt bij gratis applicaties een vast bedrag per download gerekend. Philipsen benadrukt dat er dan wel harde afspraken worden gemaakt met ontwikkelaars over het vermarkten van de app. De verdiensten voor Steape moeten wel in de buurt komen van het richtbedrag.

De startup richt zich vooral op websites met bijvoorbeeld nieuwscontent of sociale netwerken. Het is niet mogelijk om games te ontwikkelen met Steape. Wel wil Philipsen de dienst in een later stadium beschikbaar maken voor de 'zolderkameramateur'.

Concurrentie

Op dit moment heeft Steape onder andere applicaties gemaakt voor de Belgische variant van restaurantrecensiesite Iens en het sociale netwerk Wayne. Deze applicaties zijn nog niet in de verschillende app stores van de mobiele platformen verkrijgbaar.

Philipsen voorziet geen problemen voor goedkeuring door de app store-uitbaters. Steape bouwde voorheen zelf applicaties. "Tot nu toe hebben we niets gebouwd dat niet door de kiescommissie heen kwam", aldus Philipsen.

Steape is niet de enige die met een dergelijke dienst wil concurreren met mobiele applicaties. Zo zijn er tientallen bedrijven die een dergelijk platform aanbieden voor alleen iPhone-applicaties. Met AppBreeder kunnen native applicaties worden ontwikkeld voor iPhone, BlackBerry en Android. De apps die worden ondersteund met een advertentiemodel zijn gratis, een native iPhone app kost 30 dollar. De combinatie voor de drie platformen kost tussen de 40 en 50 dollar.

Vergelijkbare aanbieders

De mogelijkheden zijn in vergelijking met Steape erg beperkt, AppBreeder verkoopt standaard apps met aan te passen design. In hetzelfde straatje past BuildAnApp, die vergelijkbare functionaliteit aanbiedt.

Volgens Philipsen zit het verschil tussen Steape en deze Amerikaanse startups in de mogelijkheid helemaal zelf te bepalen hoe een app eruit gaat zien en welke technische specificaties worden ingebouwd. Daarnaast is er natuurlijk het pluspunt van Steape om een app direct op vijf mobiele platformen te publiceren.