Een aantal bedrijven ziet bij nader inzien af van hun claims op nieuwe topleveldomeinen (tld's) bij ICANN. De afgelopen weken zijn in totaal 18 aanvragen ingetrokken en er volgen er nog meer, meldt onder meer Domain Incite. Dat is op ruim 1900 registraties niet veel, maar wel opmerkelijk gezien de hoge kosten en het lange aanlooptraject.

Hoge kosten

Een speelgoedfabrikant heeft .transformers gedumpt, en General Motors alle zes lopende aanvragen, zoals .chevy en .cadillac. Eerder trok Swiss International Air Lines al .swiss terug en Hilton Hotels .hilton.

De redenen zijn niet duidelijk. Het kan zijn dat bedrijven alleen maar tld's hebben geclaimd om te voorkomen dat iemand anders met hun merknaam aan de haal gaat. Nu blijkt dat hun merk 'veilig' is hebben ze helemaal geen zin om een hele registry te gaan opzetten. Een andere reden is mogelijk onvrede met ICANN, dat het afgelopen jaar van flater naar uitstel struikelde.

Houtje-touwtje

Onlangs gaf de nieuwe ICANN-baas toe dat de organisatie het proces van nieuwe tld's het nauwelijks kan bolwerken. "Eerlijk, als ik erover ging, dan zou ik de hele uitgifte van nieuwe gTLD's ten minste een jaar uitstellen", aldus ceo Fadi Chehade.

Als een bedrijf zijn registraties wil terugtrekken is het overigens wel zaak dat nu te doen. Momenteel betaalt ICANN nog 70 procent van het totale aanvraagbedrag van 185.000 dollar terug en houdt 55.000 dollar. Binnenkort gaat de domeinbeheerder alle aanvragen evalueren. Wie daarna nog afhaakt krijgt nog slechts 35 procent terug, dan houdt ICANN 120.000 dollar.