Morton verklaarde vrijdag tijdens de LinuxTag conferentie in Wiesbaden dat hij sterke aanwijzigingen heeft dat de 2.6-kernel steeds meer bugs bevat. "Het lijkt erop dat we in hoger tempo bugs toevoegen dan ze oplossen", aldus Morton. De Linux-coördinator zegt dat hij meer e-mails met bugmeldingen ontvangt dan voorheen. Hij heeft zijn vermoeden nog niet statistisch kunnen staven, maar overweegt de ontwikkeling van de kernel tijdelijk stop te zetten om de bugs te kunnen verhelpen.

Volgens Morton zijn weinig ontwikkelaars gemotiveerd om bugs op te lossen, omdat ze zich vaak voordoen op verouderde computers. Kernel-ontwikkelaars die in dienst zijn van bedrijven houden zich doorgaans niet bezig met gedateerde hardware, zo verklaart Morton tegenover Cnet.com.

Morton benadrukte in zijn toespraak dat mensen die hun code in de kernel opgenomen willen hebben, die code naar hem moeten sturen en niet naar Linux-bedenker Linus Torvalds. "Linus stuurt ze over het algemeen door naar mij, omdat hij weet dat ik het wel oppik", aldus Morton.

Morton beheert de 'mm'-code tak, waar patches getest worden voordat ze toegevoegd worden aan de ontwikkelingskernel. Morton: "Zonder de mm worden alle bugs pas ontdekt als ze in de hoofd-tree zitten en dan beïnvloeden ze het ontwikkelproces van iedereen."