Dit blijkt uit de jongste ICT Barometer van Ernst & Young. Voor dit jaar rekent het onderzoeksbureau op een stijging van 44 procent van de uitstroom van ict-activiteiten naar lagelonenlanden ten opzichte van 2005.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat het Nederlandse bedrijfsleven steeds minder ict'ers aantrekt en meer gebruikmaakt van externe ict'ers. Volgens E&Y lijkt het erop dat vooral de grote bedrijven een toekomst zonder eigen ict-medewerkers lijken te hebben.

Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer bedrijven ontevreden zijn over de kwaliteit van de ict-uitbesteding aan lagelonenlanden. Bijna één op de drie ondervraagden is niet tevreden. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2005.

De ondervraagden zien in het verlies aan Nederlandse ict-arbeidsplaatsen geen reden om geen banen naar lagelonenlanden uit te besteden. Het merendeel van deze ict-uitstroom (66 procent) gaat naar India. De tarieven die in deze landen worden gehanteerd liggen 68 procent lager dan die in Nederland.

"Het uitbesteden van simpel ict-werk aan lagelonenlanden is een begrijpelijke trend", zegt Jacob Verschuur, directeur van E&Y. "Het werken in een callcenter behoort bijvoorbeeld nu tot de minder interessante banen in Nederland."