Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van Evans Data. In het onderzoek zijn meer dan vierhonderd ontwikkelaars en it-managers uit Noord-Amerika ondervraagd. Het percentage ontwikkelaars dat het Windows-platform gebruikt is afgenomen met ruim 12 procent, van 74 procent in 2006 naar 64,8 procent nu.

Van de Linux-distributies die worden gebruikt zijn Novell en Red Hat op dit moment het populairst, meldt Evans Data-topman John Andrews. "De komst van Windows Vista is waarschijnlijk de oorzaak dat de cijfers niet nog dramatischer zijn voor Windows", aldus de topman. "De verwachting is dat Windows in het komende jaar nog 2 procent marktaandeel gaat verliezen", zo stelt hij.

Het aantal ontwikkelaars dat gebruikmaakt van Linux is met 34 procent toegenomen, van 8,8 procent vorig jaar naar 11,8 procent. Evans Data verwacht dat het aandeel van Linux het komend jaar uitgroeit tot 16 procent.

Het onderzoeksbureau ziet de situatie als een strijd tussen Windows en open source waarin open source volwassen aan het worden is. "Desondanks is Windows nog steeds dominant, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt Andrews.