Het aantal boetes dat TransLinkSystems en de vervoersbedrijven aan reizigers uitdelen, blijft vooralsnog stijgen. Dat blijkt uit cijfers over 2011 die het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft gepubliceerd, samen met een 'voortgangsbrief' aan de Kamer.

Het percentage 'incomplete transacties' zoals het eufemistisch heet, is door het jaar heen nagenoeg gelijk gebleven, meldt de minister. Dit terwijl het aantal reizigers met een OV-chipkaart blijft toenemen.

NS deelt veel boetes uit

Als een reiziger vergeet uit te checken (of dit is niet mogelijk door een storing) in bus, tram of metro, wordt er standaard 4 euro afgetrokken. Bij een uitcheckfaal na een treinreis is de boete 20 euro.

En juist bij de NS blijft het percentage dat niet kan of vergeet uit te checken onverminderd hoog, rond de 2 procent van alle ritten. Momenteel zijn ongeveer de helft van alle treinritten met de OV-chipkaart. De NS wil dat eind dit jaar opschroeven naar 90 procent.

Het is niet bekend of het aantal reizigers die na een boete restitiutie vraagt is toegenomen. Het uitcheckprobleem en de miljoeneninkomsten voor de vervoerders uit de boetes staat al twee jaar op de politieke agenda. Destijds werd de ophef gesust met de belofte dat het percentage niet-uitcheckers na gewenning aan de nieuwe OV-chipkaart vanzelf omlaag zou gaan.

GroenLinks eist actie

Maar die daling blijft vooralsnog uit. Dat blijkt ook uit het feit dat regio's waar de strippenkaart al langer is verbannen niet minder uitcheckboetes kent dan regio's waar dit recenter is gebeurd.

GroenLinks is niet te spreken over de cijfers. Kamerlid Ineke van Gent tegen de gratis krant Spits!: “Ik kan niet anders concluderen dat het aantal mensen dat gedupeerd wordt bij het uitchecken blijft toenemen. Dat is tegen alle beloftes van de vervoersbedrijven in. Hoe langer minister Schultz ermee wacht om deze bedrijven te dwingen maatregelen te nemen om hun systemen op orde te brengen, hoe ongeloofwaardiger ze wordt."

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu kon niet direct inhoudelijk reageren.