42,5 Procent van alle spam blijkt vanuit Amerika te worden verzonden, waarmee de VS 'concurrenten' als Zuid-Korea en China nog altijd ver achter zich laat. Nederland valt met 0,67 procent in het niet, zo blijkt uit onderzoek van virusbestrijder Sophos.

Zowel de VS als Nederland laten een flinke daling zien. In februari was de VS nog verantwoordelijk voor 56,7 procent van de wereldwijde spam. Mede door de invoering van nieuwe wetgeving lijkt dit percentage nu aanzienlijk te zijn gedaald.

Ook vanuit Nederland wordt steeds minder spam verstuurd. Ons land bezet inmiddels de vijftiende plaats met 0,67 procent. In februari behoorde Nederland nog tot de topvijf met 2,13 procent, aldus Sophos.

Azië

De Aziatische landen lijken evenwel in zwang als land om spam vandaan te verzenden. Zo staat Zuid-Korea inmiddels op de tweede plek. Dit land is verantwoordelijk voor iets meer dan 15 procent van alle spam. Sinds februari is het percentage spam dat vanuit Zuid-Korea wordt verzonden, verdriedubbeld.

China neemt met bijna 12 procent de derde positie in. Andere landen die volgens Sophos tot de zogenoemde 'Dirty Dozen' behoren zijn Brazilië (2,91 procent) en Canada (2,87 procent). De rest van de landen scoort minder dan 2 procent.

Hoewel Zuid-Korea met iets meer dan 15 procent de VS op gepaste afstand voor laat gaan, wordt het gat tussen de twee landen wel steeds kleiner. Volgens de onderzoekers komt dit mede door het grote aantal breedbandaansluitingen in dat land. "Spammers zien hun bankrekening graag gespekt worden en velen breken in bij computers om hun junkmail te versturen", aldus Cluley.

Cluley schat dat zo'n 40 procent van alle spam die wereldwijd wordt verzonden, wordt verspreid vanaf gehackte computers – zogenoemde zombie-pc's.