De plaatsing van zo geheten bonds, een soort schuldpapier waarmee een lening wordt aangegaan met particulieren in plaats van banken, is nodig omdat Apple van zijn totale voorraad cash van 145 miljard dollar slechts 45 miljard dollar voor handen heeft. De rest van de miljarden staat in obscure trustfunds in belastingparadijselijke oorden als Bermuda, waar het is beland na het doorsluizen van winsten via onder meer Nederlandse postbus-bv’s.

Maar onder de toenemende druk van de aandeelhouders, die wel eens wat meer terug willen zien van hun investeringen in Apple, gaat het bedrijf nu in twee jaar 100 miljard dollar uitkeren. Een deel daarvan, 60 miljard dollar, wordt gebruikt om aandelen terug te kopen. De rest wordt in dividend aan aandeelhouders uitgekeerd. Het hele programma gaat lopen tot aan het einde van 2015.

Inschrijvingen liefst naar 52 miljard dollar

Investeerders zijn massaal op de uitgifte van de bonds gesprongen. Het aantal inschrijvingen is de 52 miljard dollar al overschreden, terwijl Apple maar 17 miljard nodig heeft. Apple was tot voorheen het enige technologisch georiënteerd bedrijf dat geen schulden in de boeken heeft staan.

Doordat zoveel geld in overzeese gebieden staat, moet Apple in de komende twee jaar nog 60 miljard dollar ergens vandaan halen. Apple ontwijkt met het doorsluizen van winsten naar onder meer Bermuda het betalen van belastingen, vooral in de Verenigde Staten, maar ook elders in de wereld. Als Apple dat geld naar de VS weet terug te halen, moet het daarover wel weer belasting betalen. Door het geld te lenen, vermijdt Apple dat.

Blijft het bij deze lening?

De uitgifte van deze bonds is de eerste stap naar het tevreden stellen van de aandeelhouders. Maar volgens persbureau Reuters heeft Apple investeerders laten weten dit jaar niet met nog zo’n uitgifte van schuldpapieren te komen, hoewel de rentetarieven aantrekkelijk laag zijn. Daarnaast geeft de overweldigende belangstelling aan dat een nieuwe ronde om geld op te halen, waarschijnlijk nog lucratiever kan zijn, omdat het een betere renteprijs kan afspreken.