Max Schrems schudt al enige jaren aan de boom. En hoe: de intussen 27-jarige Oostenrijkse rechtenstudent is tegelijkertijd de nachtmerrie voor Facebook en zijn juristenleger. Als voorvechter van privacy en databescherming lopen intussen twee opzienbarende rechtszaken tussen hem en het miljardenbedrijf.

Zo klaagt Schrems samen met ook honderden Nederlanders het sociale netwerk aan vanwege het stelselmatig overtreden van de Europese privacyregels. Dit onder de vlag van Europe vs. Facebook. Het sociaal netwerk verschuilt zich tot dusver achter zijn Europese hoofdkantoor in Ierland. Dat land kent beduidend minder streng privacytoezicht en heeft Facebook nooit een strobreed in de weg gelegd.

Zaak explodeert

Met Schrems heeft Facebook echter een heel andere geschiedenis. Hij haalde met zijn eerste aanklacht in 2011 de wereldpers. Toen ging het om 22 punten in de misleidende voorwaarden, waaronder het nooit echt wissen van geplaatste gegevens door Facebook, automatische gezichtsherkenning en het volgen van gebruikers over het verdere web. Facebook biedt sindsdien aanzienlijk meer privacyopties maar zag deze zaak toch uit de hand lopen.

In juni 2014 belandde deze zaak tegen Facebook in Ierland namelijk bij het Europees Hof. Die gaat vanaf eind deze maand in Luxemburg bekijken of de opslag en verwerking van Europese data in de VS, onder de zogenaamde Safe Harbor-regeling, niet in strijd is met Europese privacyrechten. Een zaak die dus cruciaal wordt voor niet alleen Facebook, maar alle Amerikaanse internet- en cloudbedrijven.

Exclusief interview

Wij gaan Max Schrems opzoeken in Wenen voor een exclusief interview. Daarbij willen wij ook jou als lezer de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Of bijvoorbeeld bepaalde thema's aan te snijden.

Dus schroom niet en stuur je vraag en/of opmerking naar [email protected], of zet het in de reacties, zodat deze mee kan worden genomen in ons interview. Hieronder een interactieve tijdlijn over de markante geschiedenis van Schrems: (Klik hier voor een grotere versie)