Dat verklaart stemcomputerfabrikant Nedap tegenover het ANP. De fabrikant reageert hiermee op het onderzoek van actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. De stemcomputerbestrijders wisten een stemcomputer te bemachtigen en te hacken. De actiegroep van Rop Gonggrijp en Maurice Wessling demonstreerde woensdag hoe de machines gehackt kunnen worden, in het actualiteitenprogramma Eenvandaag.

Volgens Nedap zijn de stemmachines beveiligd tegen moedwillige manipulatie. "Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelengenomen", zo verklaarde een woordvoerder van het bedrijf tegenover het ANP. Bovendien wijst het bedrijf erop dat het algemeen aanvaard is dat het handmatig tellen van papieren stembiljetten tot verschillende uitkomsten leidt.

Op de website van Nedap is een reactie op de uitzending van Eenvandaag te lezen. Het bedrijf blijkt de stemmachine-hack anders te interpreteren dan Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. "Het viel ons op dat aangetoond werd dat de machine uitstekend werkt." Het bedrijf vindt dat de actiegroep die de machines gehackt heeft, de stemcomputers 'onrecht aandoet'.

Volgens Nedap zijn mensen het probleem, en niet de computers. "Beter zou het zijn geweest als de oprichters van de stichting de naam "Wijvertrouwenmensenniet" hadden gekozen.

Beveiligingen

Het persbureau meldt verder dat burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam naar aanleiding van de actie van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft besloten de loods waar 400 stemcomputers worden opgeslagen, beter te beveiligen. In de uitzending van Eenvandaag bleek het eenvoudig om ongezien de loods binnen te komen en toegang te krijgen tot de stemcomputers.

SP-kamerlid Ewout Irrgang drong donderdag in de Tweede Kamer aan op een spoeddebat over de kwestie, maar zijn fractie kreeg hiervoor onvoldoende steun.