Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing riep maandag 1200 stemcomputers terug omdat deze met behulp van simpele apparatuur af te luisteren zijn. Van Tienhoven verklaart tegenover de Volkskrant dat de elektromagnetische straling van de stemcomputers met behulp van schermen kan worden tegengehouden. Hiermee zou het onmogelijk zijn de apparaten af te luisteren.

"We kunnen dat op tijd aanbrengen, al die ambtenaren maken zich druk om niks", aldus Van Tienhoven tegenover de Volkskrant. Een zegsman van de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet, stelt dat het afschermen inderdaad een oplossing is, mits de computer volledig wordt afgeschermd. Er mag geen gaatje overblijven.

Minister Nicolaï riep de stemcomputers terug nadat bleek dat deze eenvoudig af te luisteren zijn met behulp van onder andere een Tomtom. Ook uit onderzoek van de AIVD blijkt dat de Sdu-stemmachines straling afgeven die op een afstand van tientallen meters is op te vangen. Zo kan het stemgedrag van de kiezer door derden worden gevolgd. De Sdu heeft aangegeven dat een oplossing op korte termijn niet voor handen is.